Kémia tehetséggondozás
(Kémia)

 Ez a kurzus megengedi vendégek belépését


Hunyjuk be egy pillanatra a szemünket, és próbáljunk meg egy gyors leltárt készíteni arról, hányféle találmány szolgálja korunk emberének kényelmét, sokféle szükségletének kielégítését! Mit eszünk és iszunk, hogyan öltözködünk, fűtünk, tisztálkodunk, közlekedünk, kommunikálunk és szórakozunk? Hányféle módon és milyen eszközökkel próbáljuk nap mint nap, óráról órára megváltoztatni a környezetünket?

Bármennyi is jutott közülük eszünkbe, van egy közös vonásuk: mindegyikük kifejlesztését az emberiség egyre kiterjedtebb és elmélyültebb természettudományos (s ezen belül kémia) ismeretei tették lehetővé. Azonban míg a múltban elegendőnek tűnt valamely szükséglet (lehetőleg minél több ember számára elérhető módon és áron való) kielégítése, manapság már arra is gondolnunk kell, hogy a saját életünket megkönnyítő tárgyak és szolgáltatások használata közben ne fogyasszuk el az unokáinknak és dédunokáinknak járó nyersanyagokat, energiát, tiszta vizet és levegőt…

Nagyon sokan élünk itt a Földön és az előrejelzések szerint még egy jó darabig egyre többen leszünk. A javak tökéletesen igazságos elosztása már a Föld jelenlegi lakói között is elérhetetlen álomnak tűnik, nem is beszélve a következő generációk jussáról. Mindez azonban egyikünket sem ment föl az alól a kötelezettség alól, hogy minden elérhető módon megpróbáljuk saját fogyasztási szokásainkat ésszerűsíteni. Ki többet, ki kevesebbet, de a saját eszközeivel mindenki tud tenni valamit.

Tudják ezt a természettudományos kutatásokat és fejlesztéseket végzők is: a fizikusok, a vegyészek, a biológusok, a mérnökök. Ezért minden felelősségteljesen gondolkozó szakember arra törekszik, hogy az egyre több és kifinomultabb igény kielégítését egyre takarékosabban, ésszerűbben és a jövőre is gondolva oldja meg. Nem kérdés, hogy ez az egyetlen, erkölcsileg is igazolható hozzáállás. Az ördög azonban – mint tudjuk – mindig a részletekben rejtőzik. És a jövő vegyészeinek is fel kell venniük vele a harcot… Ezt a Science Learning Center nevű honlapot és az ehhez kapcsolódó versenyt tehát azért hoztuk létre, hogy segítsük a ma diákjait a jővő harcképes természettudósaivá - például nagyszerű kémikusokká - válni.

Ez a kurzus megengedi vendégek belépését